
Kdo si vzpomíná na domácí široké nudle s mákem?
Tento víkend žijeme volbami… a tento měsíc skutečností, že uplynulo přesně 100 let od založení první republiky!
Proto, když mě dva měsíce zpátky oslovila úžasná redakce Cosmopolitanu s otázkou, jestli bych nechtěla uctít toto nádherné výročí recepty z první republiky, zajásala jsem! Nejen, že je to neskutečná pocta, zároveň jsem se těšila na cestu zpátky do kuchyní našich babiček a prababiček, na oprášení starých kuchařských zásad a na ty božské chutě domácích jídel…
Focení probíhalo úsměvně, myslím, že jsem za ten víkend pečení, vaření a focení snědla minimálně tunu jídla, ale čert to vem – opravdu jsem si ty pravá jídla bez šmrncovních přísad dnešní doby užila i přesto, že jsem kuchyň uklízela celé tři dny v kuse 😀 Koneckonců, na neupravenou fotku z akce se můžete podívat tady:
Během pečícího víkendu jsem připravila celkem tři “stoly” s různými jídly (čtvrtý je jen variací jednoho z nich), neustále jsem se nemohla rozhodnout, který stůl bude to nej a nakonec v redakci zvítězila varianta hrdě nesoucí recepty jako jsou domácí švestková bublanina s mandlemi a rumem, malinový krém, domáci široké nudle s mákem a mini lívance s borůvkami. Ostatní recepty z jiných stolů sem budu postupně přidávat, podívejte se, na co se můžete těšit 🙂
Recepty vyšly minulý týden v Cosmopolitan, takže pokud hledáte inspiraci na nedělní domácí oběd nebo bublaninu jak od babičky, čapněte říjnové vydání Cosma! Zde vám představím recept na Domácí nudle s mákem – je poměrně jednoduchý na přípravu a opravdu k tomu nepotřebujete mnoho surovin, a přitom nás odvede zpět do dětských dob. Pokud milujete nudle jako já, užijete si ho.
Domácí široké nudle s mákem
Ingredients
- Těsto:
- 300 gr hrubé mouky + na posypání těstovin
- 50 gr hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce + 1 žloutek
- 3 lžíce vody
- Na dokončení:
- rozpuštěné máslo
- melt mák
- moučkový cukr
Instructions
- Vysypte mouku se solidarity na vál a udělejte doprostřed důlek. Vyklepněte do něj vejce, žloutek a vodu. Přihrnujte mouku z krajů k vejcím a poté ručně zapracujte v těsto. Rozdělte na 4 bochánky a nechte odpočinout půl hodinky přikryté utěrkou.
- Vyválejte z každého bochánku placku o tloušt'ce 2-3 mm, nakrájejte na široké nudle a posypte moukou, aby se neslepily.
- V hrnci přived'te osolenou vodu k varu, těstoviny v ní vařte cca 3 minuty, poté sced'te.
- K těstovinám přidejte rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Posypte mákem a cukrem a servírujte.
A jak se povedla výsledná stránka? Sami posud’te…
Krásný víkend všem!
~ bohemian foodie

What do you think?