UA-72086530-1

Zapište se k odběru novinek a bud'te první, kdo obdrží ZDARMA PDFs s různými tématy, nové recepty a informace o připravovaných kurzech a soutěžích.

Salát s pečenou řepou a česnekem

By Posted on 0 2 m read

Podzim sice utekl jako voda, ale tuto podzimní klasiku si můžete připravit i během dlouhé zimy. Salát s pečenou řepou a česnekem je jednoduchý, zahřeje tělo, podpoří vaši imunitu a nakopne krevní oběh. V tomto chladném počasí se hodí jak řepa, která čistí krev, tak i česnek, který podpoří vaši imunitu a celý organismus. S těmito skromnými leč božskými surovinami opravdu nešlápnete vedle!

Řepu ani česnek nemusíte péct na ohni jako já, často je dělám i v troubě. Chut’ově se liší pouze v tom, že na ohni pečené suroviny popříjímají jemný kouřový nádech. Já ho osobně miluji, nemusí to ale být šálek kávy pro každého 😉 

Jeden z triků, jak péct česnek a zachovat si jeho úžasnou chut’ a jemnost jsem popsala v receptu na Bazalkové pesto s pečeným česnekem. Je ale také malý trik, jak dodat řepě pečené v alobalu šmrnc – a to kromě přidání kapky olivového oleje vhodit do alobalového balíčku i trochu čerstvého (nebo i sušeného) rozmarýnu a jeden dva stroužky česneku.. Chut’ vás opravdu nadchne! Česnek také takto můžete upéct celý spolu s řepou a nepéct ho na plechu vedle řepy, je to pak už jen na vás.

Salát s pečenou řepou a česnekem
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Total Time
40 min
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 4 středně velké červené a žluté řepy, nakrájejte je na půlměsíčky nebo menší kousky, rychleji se upečou
  2. 8 stroužků česneku, neloupat
  3. 4 malé větvičky ruzmarýnu (pokud použijete sušený, pak špetka ke každé řepě
  4. 4 lžičky olivového oleje, ke každé řepě jedna
  5. salát dle výběru
  6. hrst piniových oříšků
  7. 2 lžíce crema di balsamico
  8. pokud jíte sýr, pak kozí měkký - množství je asi individuální 😉
  9. 4 čtverce alobalu
Instructions
  1. Troubu předehřejte na 200C, řepu umyjte, nakrájejte a dejte na střed čtverce alobalu.
  2. Pokapejte lžičkou olivového oleje, přidejte 2 stroužky česneku, větvičku ruzmarýnu a uzavřete balíček. Opakujte i u ostatních tří řep.
  3. Dejte péct do předehřáté trouby na půl hodinky, mezitím si připravte zybtek.
  4. Piniové oříšky můžete opéct na pánvičce (někdo je neopéká vůbec) jemně ze všch stran. Nechte je vychladnout.
  5. Umyjte salát, upečenou řepu přidejte, pokapejte crema di balsamico, posypte piniovými oříšky a pokud jíte sýr, přidejte i ten.
  6. Můžete servírovat!
Notes
  1. Můžete naráz upéct více řepy a uchovat jí v ledničce. Před vložením do ledničky jí nechte vychladnout na denní teplotě, v ledničce vydrží zhruba 3 dny.
  2. Vím, že alobal není ideální, pokud se rozhodnete použít pečící papír - pak v troubě ano, v ohni určitě ne, vzplane vám.
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Bohemian Foodie http://bohemianfoodie.cz/

Tento salt je ryze veganský. Pokud jíte mléčné výrobky, pak se pečená řepa nejlépe hodí k měkkému kozímu sýru. Je lahodný a sladkost řepy jen podtrhne. Pokud půjdete jinou cestou a zvolíte trochu výraznější sýr (třeba feta sýr), pak počítejte s tím, že docela ovládne ostatní přísady, tudíž méně je někdy více.

Upřímně doufám, že tento skromný recept navrátí do vaší kuchyně naše základní přísady a že na tak skromnou, leč mocnou řepu (a česnek!) občas pomyslíte 🙂 

XOXO
signature

Share this article

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.