
Léto se k nám blíží mnohem rychleji, než tukové polštářky nabrané během zimního období (a za vydatné pomoci našich babiček) odcházejí. Alespoň tady u nás v Evropě. Pokud ovšem nejsi tajný multimiliardář a tvoje léto trvá 364 dní s jedním deštivým dnem, který se (ehm bohužel) nevyvedl 😉
Nicméně pro nás přinucené pobývat v jedné či maximálně dvou lokalitách blížící se léto znamená jediné – vrátit se do našich bikini těl co nejdříve a uffff….je to pekelná dřina!

Dneska jsem pro vás všechny připravila něco velmi lehkého a relativně jednoduchého pro tyto jarní dny; Zapečený Lilek s rajčátky, mozzarellou, čerstvými bazalkovými lístky a černými sezamovými semínky. Mňamka, že?!
Moc ingrediencí k upečení tohoto lilku nepotřebujete, pak už jen pečící papír a troubu 🙂

ZAPEČENÝ LILEK
5 min přípravy / 40 pečení / pro 2-3 osoby
-
1 velký lilek
-
2 střední rajčata
-
1 mozzarella
-
2 malé šalotky
-
1 hrnek čerstvých bazalkových listů
-
1 lžíce semínek černého sezamu
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička mořské soli
Předehřej troubu na 180C, rozpul lilek na dvě stejně velké části, polož je obě na pečící papír rozřízlou částí nahoru, pokapej olivovým olejem a v troubě peč po dobu 20-ti minut.
Zatímco je lilek v troubě, v pánvi zahřej olivový olej a na něj hod’ šalotky nakrájené na kolečka a hned vzápětí rajčata nakrájená na kostičky. Není potřeba vařit je nějak dlouho, stačí pouze 3-4 minutky, aby rajčata i šalotka změkly.
Vyndej lilek z trouby a ostrým nožem jemně udělej pár čar na dužině od jedné části lilku po druhou. Neprořízni uplně “dno” lilku, stačí opravdu jen jemně – je to proto, aby se št’áva z rajčátek a mozzarelly mohla krásně propojit s dužinou lilku.
Lžící rovnoměrně překryj dužinu lilku připravenou směsí, přidej navrch mozzarellu, osol a vrat’ zpět do trouby na dalších 20 minut.
Jakmile vytáhneš zapečené lilky z trouby, dej na ně čerstvé bazalkové lístky, sezamová semínka a můžeš servírovat! 🙂
Já mám toto jídlo obzvlášt’ ráda během jarních a letních dnů, kdy mám potřebu sníst něco lehkého, přitom nemám tak úplně chut’ na salát, který mě nezasytí na další dobu.
Snad vám bude chutnat!
xx
XOXO

What do you think?